Yrkesroller under en filminspelning

Alla som har sett rollistan rulla efter en film vet hur många människor som krävs för att spela in en film. Det handlar ofta om hundratals, om inte tusentals, människor utöver skådespelarna, som aldrig är med på duken men som agerar bakom kulisserna och ser till att allt fungerar som det ska.

En av dessa människor är regissören. Regissören är sannolikt den yrkesroll förutom skådespelarna som får mest uppmärksamhet när en ny film släpps. Det är regissören som har det övergripande ansvaret för hela inspelningen, och bestämmer vad som ska filmas och när. Regissören dirigerar även skådespelarnas agerande utifrån sin egen vision av hur filmen bör se ut.

Innan inspelningen kan börja måste dock rollsättaren göra sitt jobb. Det är rollsättarens uppgift att tillsätta alla roller i filmen. Detta kan antingen göras genom att man tillfrågar redan kända skådespelare, baserat på deras tidigare meriter, eller genom att man håller auditions. Vanligtvis sker en kombination av båda metoderna.filmcrew

På en filminspelning finns också alltid en scenograf. Scenografen kallas även för filmarkitekt, och arbetar med att ställa i ordning filmens inspelningsplatser. Scenografen har även ansvar för kostymören, som är den som ordnar skådespelarnas kläder, liksom för smink, hår och masker.

En yrkesroll som är mycket viktig vid en filminspelning, men som ofta glöms bort, är ljudteknikern. Det är ljudteknikern som spelar in allt ljud som ska spelas in vid inspelningen, och som sedan lägger på allt annat ljud i efterhand. Idag är det vanligt att det endast är dialogen som spelas in på själva inspelningen; alla övriga ljudeffekter, liksom musiken, läggs på efter inspelningen.

Förutom dessa rent filmrelaterade yrkesroller, finns det på en filminspelning ofta även en mängd andra yrken, vars tjänster behövs av andra anledningar. Det kan handla om allt från kockar som lagar mat åt alla anställda på inspelningen till elektriker som lagar eventuella elfel. Om du själv letar efter en elektriker i Stockholm, inte för en filminspelning utan helt enkelt för att reparera eller installera något i ditt hem, ska du gå in på Wiseup.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews