Utbildningar för att söka sig till filmbranschen

Visst kan det räcka med att ha kontakter eller att komma in i filmbranschen av en ren slump för att sedan bli nästa Quentin Tarantino, men du kan också välja att gå någon utbildning som tar dig vidare in på filmspåret. Dock ska du veta att det som tar dig framåt i slutändan, är hårt jobb och en snabb ”käft” som imponerar. Men visst kan det vara värt att ta dig en titt i Hpguiden.se, göra högskoleprovet och söka dig till en filmutbildning. Här nedan följer några utbildningar som relaterar till yrken inom filmbranschen.

Skådespelarstudier

För att bli skådespelare kan det idag bara krävas att du är son eller dotter till en annan skådespelare – vad som än sägs! Men många talanger har också lyckats bra i livet genom att gå olika teaterskolor och jobbat sig uppåt. I Sverige är Calle Flygare Teaterskola en av de mest kända och har lärt upp talanger såsom Ulf Brunnberg och Dan & Lars Ekborg. Andra teaterskolor är:

  • Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet
  • Malmös teaterhögskola eller Scenskolan i Malmö
  • Stockholms dramatiska högskola

Har du lyckan att få studera i USA där skådespelare nästan har samma status som Gud själv, kan the Actors Studio eller Lee Strasberg Theatre & Film Institute vara skolor att försöka komma in på.

Studera till regissör

Två mycket eftertraktade positioner inom filmbranschen är regissör eller producent. Även här kan du givetvis vara självlärd, men en utbildning är ändå av stor vikt samt en rejäl dos med erfarenhet för att du ska klättra uppåt. Att vara regissör innebär ett stort ansvar eftersom du kommer att jobba inom smala tidsramar och se till att skådespelarna är trovärdiga inom sina roller. Det här är svårt att åstadkomma på grund av att kostnaderna och filmhusen hela tiden står med piskan bakom dig och pressar. Blir man inte färdig i tid eller levererar en dålig film, så kan det hända att man är ute ur branschen för gott.

Var beredd på att bara för att du har gått på en prestigefylld filmskola, så innebär det inte med ens att du kommer att bli Martins Scorseses assistent. Ofta väntar ett stort antal småjobb och gratisarbeten innan du får ditt drömjobb. I Sverige kan du läsa filmregi på Stockholms dramatiska högskola.

Screenwriting eller manusförfattare

Att skriva manus till en film är förmodligen ett av de roligaste yrkena som finns, i alla fall om du frågar en vanlig skribent. Filmmanusutbildningar finns i filmskolor eller på högskolor som enskilda program att ansluta sig till. Manusförfattaren jobbar nära både producent och regissör för att formulera ideérna och anpassa dem till den vita duken. Filmiskt berättande är det som manusförfattaren fokuserar på, vilket kräver goda kunskaper i struktur och utformning av texter och dialoger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews