Tips när man skapar en musikvideo

Att skapa en musikvideo behöver inte vara en dyr och omfattande process, om man vet vad man ska tänka på. Det går att skapa en musikvideo med relativt enkla medel, som ändå ser påkostad och professionell ut.

Processen med att skapa en musikvideo bör alltid börja med att man som filmskapare diskuterar videon med bandet. Man bör till exempel ta reda på (innan man börjar tänka på videons utformning) hur bandet ska använda den, och var den ska visas. Ska videon vara en del av marknadsföringen, ska den visas i sociala medier eller ska den användas som bakgrund vid bandets spelningar? Det är också bra att i ett tidigt skede gå in på ett eventuellt budskap som bandet vill förmedla med videon, eftersom detta påverkar hela videons upplägg.hilltop-1209853_960_720

Det största hindret att överkomma när man skapar en musikvideo är dock budgeten. Det som kostar mest är att använda sig av olika miljöer, eftersom man då måste lägga ut pengar för resekostnader, mat och eventuellt uppehälle för inspelningsteamet. Om man kan är det därför billigast att bara använda sig av en inspelningsplats. Om ni planerar att spela in musikvideon i en inomhusmiljö, och vill skapa en häftig bakgrund eller har något specifikt i åtanke för att göra inspelningsplatsen mer intressant, kan ett sätt att lösa det vara att sätta upp en fototapet. På Photowall.se går det att skapa fototapeter från egna bilder, vilket gör att ni kan välja vilket motiv ni vill.

Om man har möjlighet att lägga en mindre summa pengar på videon, så att man har möjlighet att använda sig av flera miljöer när man spelar in, gör det dock mycket för videons helhetsintryck, och påverkar hur påkostad produktionen ser ut. Vill man ändå hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt kan man försöka hitta en plats utomhus som erbjuder variation i miljöerna inom kort avstånd från varandra.

Vad gäller teamet är det en bra idé att ha åtminstone en eller två personer utöver regissören, så att dessa kan sköta teknik, kamera och annat vid inspelningen, och regissören kan fokusera på det konstnärliga. Självklart behövs i vissa fall även stylister och sminkörer.

Utrustning är självklart också en viktig fråga, men den behöver inte alls vara så avancerad som man kan tro. Fördelen med att spela in en musikvideo är nämligen att ljudspåret kan läggas på i efterhand, varför man inte behöver ha någon ljudupptagning i kameran. En bra systemkamera räcker därför långt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews