Tecknad Film

Animationerna har en lång historia, men har troligen aldrig varit så populära som de är idag. Med modern teknologi kan datorer skapa komplicerade och högkvalitativa animationer som älskas av barn och vuxna över hela världen. Men de som kommer ihåg tiden innan digitaliseringen har sannolikt många kära minnen av en annan sorts animation; de tecknade filmerna. Man har även innan TV:n och filmernas visat upp bilder i snabb följd för att simulera rörelse, men först under 1900-talet nådde denna konstform en verkligen bred publik. Främst är det USA som spridit animationskonsten. Producenter som Walt Disney grundade redan på 1920-talet sina bolag. Än idag är USA världens främsta producent av animerade filmer. Idag finns animationer för alla åldrar och i så varierande genrer som politiskt satir till klassiska sagor. De senaste årtionden har japanska animationer (ofta kallat animé) fått stor spridning. På så vis har traditionella japanska motiv och historier spridit sig över världen.

Disney och Julen

Den som tittat på tecknade långfilmer de senaste femtio åren har med stor sannolikhet sett en Disney-film. Disney grundades av Walt och Roy Disney i Kalifornien 1923. Disney tecknade till filmer i många format, men mest känd har kanske långfilmerna blivit. De flesta vet idag om en lång rad karaktärer från Disneys filmer, så som Kalle Anka, Musse Pigg, Långben, Piff och Puff, Pluto bland många andra. Flera av Disney’s mest lyckade långfilmer har varit baserade på gamla sagor, så som ’Svärdet i Stenen’, ’Törnrosa’, ’Robin Hood’ ’Askungen’ och ’Snövit’. Kanske det bästa exemplet på Disney oerhörde inflytande är den svenska traditionen att klockan 15.00 på julafton samlas kring TV:n för att titta på ’Kalle Ankas jul’ vilket är ett samling klipp från Disneyfilmer som sänds på SVT. Denna traditioner kan verka konstigt för utomstående, men en lugn och skön stund i julstressen är nog ofta uppskattat. många såg Kalle Ankas jul 2017, nästan fyra miljoner! Det är alltså en tradition som idag är stark, och antagligen kommer finnas kvar ett tag.

Den Tecknade Filmens Framtid

Men konkurrensen i branschen för animerade filmer har aldrig varit större. En gång i tiden var Disney de outmanade mästarna, men sedan 1990-talet har andra bolag så som Pixar format en seriös konkurrens. Pixar var de första som släppte en helt och håller datoranimerad film; detta var Toy Story som släpptes i mitten av 1990-talet. Idag är datoranimationer, eller CGI helt oumbärligt för alla animatörer. Den klassiska tecknaren får idag (om han nu vill fortsätta animera) lära sig datorer och komplexa animationsprogram, eller söka jobb på netjobs.com. Den digitala revolutionen har för alltid förändrat den tecknade filmen, på gott och ont. I takt med att datoranimationerna blir mer och mer övertygande börjar denna typ av teknik också visa sig i vanliga spelfilmer. Skiljelinjerna mellan animerade och vanliga filmer hållas alltså sakta på att erodera, och en framtid där vi inte längre kan se skillnad i filmerna är nog mycket närmre än många tror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews