Hur blir man musikproducent
Att bli musikproducent är många människors dröm, särskilt efter att flera svenska artister haft stora framgångar utomlands de senaste åren. Vi har hela gänget kring Cheiron-studion vid Fridhemsplan i Stockholm som under nästan ett decennium låg bakom och skapade nästan all betydelsefull topplistemusik. Vi har Swedish House Mafia med Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello, som innan de lade ner, dominerade klubbmusikscenen totalt. Utöver de som är profilerade som egna artister har vi dessutom en hel hop med framgångsrika musikproducenter som är verksamma i såväl Sverige som USA och i olika delar av Asien. Helt klart är att Sverige är, och länge har varit, en dominerande spelare på den internationella musikmarknaden, och att det också ligger något bakom det.
Det som de flesta framgångsrika svenska musiker delar är en grundläggande skolning genom den kommunala musikskolan. Att spela någon form av, eller helst flera, instrument ger en bra grund att stå på inför vidare musikstudier. Hur man sedan går vidare är olika, och inget sätt är sämre än det andra. Kärnan i Cheirongänget var gamla hårdrockare, Swedish House Mafia var just house-artister och andra som Laleh, som också har en framgångsrik karriär i USA som låtskrivare åt andra artister, har sin bakgrund i pop-musiken.
Utbildningsmässigt är det som sagt var bra att ha en musikalisk grund att stå på innan du söker dig vidare, även om det är möjligt att lyckas bygga en karriär på att bara göra musik hemma i källaren, men det är ytterst ovanligt. För den som har betygen och möjligheten är Kungliga Musikhögskolan i Stockholm en möjlig väg att gå, men det finns också gott om olika folkhögskoleutbildningar, universitetsutbildningar i ljudproduktion samt olika privata företagsutbildningar att gå. Viktigt att kolla upp om du har hittat någon av de senare är dels referenser på utbildningen, men också kostnaden för att gå den, och om den är CSN-berättigad. Om du kan få lån från CSN slipper du finansiera allt själv från scratch, har försörjning under tiden du pluggar och kan också ofta få extra lån för att köpa in eventuella instrument och annan utrustning du behöver. Se till att kolla det innan bara, och lycka till med karriären!
Lämna ett svar