Hur blir man filmproducent

 

En filmproducent är, särskilt i Sverige och under svenska förhållanden, en allt-i-allo när det kommer till att skapa filmer. Som producent förväntas du ha totalkoll på filmen från början till slut. Du är projektledare för helheten, och även om du har regissör, manusförfattare, skådespelare och massor av annan stödpersonal i produktionen så behöver du ha åtminstone grundkoll på allt inklusive dramaturgi, ekonomi och juridik.

 

Liksom med de allra flesta andra konstnärliga yrken är det en väldigt stor fördel om du har ett stort grundläggande intresse för film, och gärna har hållit på och experimenterat på hobbynivå redan från unga år. Idag är tekniken så pass Young man operating camera and pulling his own focus. 35mm motion picture camera.billig och tillgänglig att de allra flesta har möjlighet att testa och leka runt med tekniker och metoder för filmskapande. Rent krasst finns det, för den som på en grundläggande nivå vill börja öva upp sin dramaturgiska förmåga, tillräckligt bra teknik i den genomsnittliga mobiltelefonen för att skapa en film som tekniskt sett är bra nog för att publiceras på till exempel YouTube eller någon annan videotjänst med bas på internet. Att lägga upp filmer där är också ett bra sätt att tidigt få spridning och feedback på ditt jobb. Tänk på att allt kan fungera som en scen: gatan utanför där du bor kan bli en brottsplats, din lägenhet en plats för romantiska situationer, badkaret en plats för episka sjöslag eller varför inte låta en zombie-epidemi starta i ditt växthus? Det är din fantasi som sätter begränsningarna.

Om det är en formell utbildning du är ute efter, och inte bara vill sitta och hoppas på att någon ska upptäcka de verk du laddat upp på internet, så är Stockholms Dramatiska Högskolas utbildning i filmproduktion förmodligen den bästa i Sverige. Film är dock en av de karriärer där det fortfarande är möjligt att bygga sig en karriär utan att ha gått en formell utbildning. För dig som är redo att jobba hårt och gå den långa vägen funkar det fortfarande att ta sig in på golvet via ett postproduktionsbolag eller produktionsbolag och jobba dig uppåt i takt med att du skapar erfarenhet och kontakter, samt visar framfötterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews