Film och musik tillsammans

Att filmmusik alltid ska finnas med i en film kan man inte annat än hålla med om. När man ser en film behövs musiken för att förstärka scener och låta publiken få ryckas med i dess handling. Skulle en film visas helt utan musik i bakgrunden kan hela budskapet och intrycket av den inte bli till rättvisa fullt ut. Musiken behövs för att göra en film riktigt bra.

Tänk dig exempelvis en film som handlar kärlek där ingen musik spelas i romantiska scener. Hur blekt skulle inte den kärleksscenen bli? Finns det istället en ljuv musikalisk melodi i bakgrunden förstärks genast intrycket av filmen och publiken kan lättare relatera till den ljuva känslan av kärlek.

camera, film

Ett annat exempel kan handla om en fartfylld actionfilm där det råder tystnad i de scener där filmen fullkomligt exploderar av action och medför att filmen i sig blir mer tråkig och färglös. Att musiken är viktig tillsammans med film är tydligt.

Folk skulle tillslut tappa intresset för film om det inte fanns musik med i den. Ingen vill sitta och titta på något som bara blir en plåga.

Filmer med spännande handling kan också förstärka själva spänningskänslan med passande filmmusik. En publik till sådan film där kanske dov och dunkel musik spelades skulle bli förstenade av en spänning i kroppen vid scener där musiken förstärker denna känsla.

Sorgliga och vemodiga filmer med passande toner skulle leda till att personer skulle bli medryckta i den sorgliga känslan och kanske skulle till och med en tår leta sig ut ur publikens ögon.

När man talar om detta kan även barnfilmer nämnas. Hur skulle en sådan film bli utan musik? Eftersom barn är ärliga av sig och skulle de aldrig titta långa stunder på tysta filmer med endast ljudet av prat. Glad musik i barnfilmer förstärker intresset hos barnet att titta på filmen.

Varför det ligger till så här kan man förklara med att syn och hörsel hör ihop med våra andra sinnen. Det vi hör och samtidigt ser gör att vi lättare kan komma närmare våra inre sinnen. Det vill säga våra känslor.

Filmer som visas på tv där till exempel reklamfilmer som handlar om att samla lån och krediter pausar långfilmer skulle kunna bli hur ointressant som helst. Man behöver musik i mångt och mycket men framförallt i filmer.

Mycket filmmusik har även blivit succé som skivor och sålts i mängder. Det har då hänt att mer eller mindre okända artister fått sitt namn känt. Och om en filmmusik blir populär att lyssna på gör det att även den tillhörande filmen blir ihågkommen och många fler kanske blir nyfikna på och vill se just den filmen. I Aftonbladet finns det en artikel som beskriver hur en känd profils filmmusik blir en ny musikalfilm och vad den kommer att handla om. Säkert blir då många intresserade av både filmen och kändisprofilens musik.

Musikens värld är stor och passar alla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews