Ennio Morricone och Sergio Leone

Partnerskapet mellan filmregissören Sergio Leone och kompositören Ennio Morricone gav upphov till några av tidernas mest tidlösa westernfilmer. Ett skäl till att deras samarbete fungerade såpass väl som det gjorde var för att Leone använde sig av åtminstone ett väldigt annorlunda grepp när han filmade. Tvärtemot vad som var normen både då, när det begav sig på 60-talet, och nu, beställde Leone musiken från Morricone innan dess att man ens börjat filma. Musiken hade en så viktig roll i hans filmer att han ville att den skulle färga hela inspelningen.

Har du själv funderat på att använda dig av film för att sprida ett budskap? Om du anlitar produktionsbolaget Crisp Film är det du som bestämmer vad resultatet ska bli. Crisp Film arbetar med att stärka varumärken genom att producera högklassiga reklam- och kampanjfilmer. Om du anlitar dem får du tillgång till ett komplett produktionsteam som står redo att filma i princip var som helst i hela världen. Om du är med och driver ett företag och vill stärka er profil är det ett professionellt produktionsbolag du ska vända dig till.

Leones annorlunda inspelningsteknik

Under inspelningen av Leones filmer hände det ofta att skådespelarna fick agera till den redan inspelade musiken. Soundtracket basunerades helt enkelt ut över inspelningsplatsen via stora högtalare. Under de förutsättningarna gick det förstås inte att spela in någon dialog på plats, den dubbades istället över senare. Eftersom Leones filmer ofta spelades in i Spanien eller Italien användes många skådisar från de länderna så att dubba över dialogen hade varit nödvändigt i vilket fall.

Själv är Morricone trött på att svara på frågor om hans relation till Leone. Sådant genomslag fick de filmer de gjorde tillsammans att alla uppenbarligen vill fråga honom om dem. Det har gått så långt att alla som får intervjua den renommerade filmmusikkompositören får strikta order om att inte ställa frågor om Leone, och än mindre nämna ordet ”spaghetti-western”.

Soundtrack till hundratals filmer

I någon mån kan man nog förstå att Morricone är trött på de ständiga frågorna om Leone. Samarbetet med Leone är förstås bara en liten, liten del av en karriär som mynnat ut i soundtracks till hundratals filmer. Det säger dock någonting om hur fruktbart deras samarbete var att de fyra Leone-filmer (För en handfull dollar; För några få dollar mer; Den gode, den onde, den fule och Harmonica – en hämnare) som Morricone gjorde musiken till gjort så enormt avtryck.

Men Morricones totala katalog rymmer soundtracks till hundratals filmer. Trots det skulle det dröja ända till 2016 innan han belönades med en Oscar. Han fick då pris för sin musik till filmen The Hateful Eight, passande nog regisserad av en av Sergio Leones mest hängivna fans, Quentin Tarantino.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews