Att skriva filmmanus

Storfilmer är kanske det format inom populärkulturen som når flest människor och som omsätter mest resurser. Även en film som anses misslyckad kan ofta nå hundra gånger så många konsumenter som en bok eller en teaterpjäs som anses väldigt framgångsrik. Att skriva manus för film kan alltså vara riktigt attraktivt för alla skribenter som vill nå ut med sina berättelser. Här ska vi ge tips kring hur man blir en bättre filmmanusförfattare och även ta upp några av anledningarna till varför det är så svårt att etablera sig inom och leva på denna typ av författande.

Konkreta tips för filmmanus

Ett bra tips för att komma igång som manusskribent är att ta del av manustips från författare. Om man är en oetablerad skribent som vill skicka ett manus till filmbolag är det viktigt att skriva sitt manus i ett av de etablerade formaten för hur manus ska se ut. Ett annat grundläggande tips är att fokusera på dialogen. I filmer jobbar man sällan lika mycket med inre dialog som i böcker. Det är skådespelarna som gestaltar den inre dialogen och en stor del av handlingen måste utvecklas genom det som karaktärerna säger till varandra. Att läsa många filmmanus är ett bra sätt om man vill få en känsla för hantverket.

Varför finns det så få manusförfattare?

Det produceras inte särskilt många långfilmer i Sverige som har budget för att avlöna alla medverkande. Ofta är det regissören som arbetar med manus och andra gånger är manus bara en bearbetning av en bok som filmatiseras. Ett filmmanus är sällan det som ligger till grund för en film. Det är snarare något som utvecklas efter det att en regissör eller ett produktionsbolag kläckt en idé och satt en budget för projektet. Manus är beroende av filmens scenerier som i sin tur är beroende av projektets budget och en rad andra faktorer. Att skriva filmmanus handlar alltså om att kunna se och anpassa sig efter helheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews