Arbeta som statist

Om du är intresserad av filmproduktion finns det utmärkta sätt att närma sig branschen på ett enkelt tillvägagångssätt. Du behöver inte vara en skådespelartalang av stor kaliber för att ha en chans att se hur det fungerar på nära håll. Det enda som krävs är att du anmäler dig som statist och hoppas på att det finns plats för dig. På så sätt får du hamna på en filminspelning och se det kreativa arbetet i närbild. Om du har riktigt tur kan du till och med få vara med i den slutgiltiga klippningen av en storfilm. För att det ska ske krävs det dock att du är beredd på att jobba hårt. Här är några aspekter som alla aspirerande statister bör vara medvetna om innan de anmäler intresse.

Faktumet att du saknar huvudroll i filmen behöver inte betyda att du jobbar mindre hårt. Tvärtom förväntas ofta statister vara på plats under hela inspelningsdagen för att kunna hoppa in när det behövs. Det betyder tidiga morgnar och sena kvällar. Det ligger även i filminspelningars natur att de drar ut på tiden. Kanske behöver regissören dubbelkolla något eller så har det uppstått tekniska problem. I det fallet har du som statist liten möjlighet att påverka schemat. Som statist förväntas du helt enkelt vara på stand-by. Då gäller det att ha tålamod och hoppas att inspelningen snart kommer igång igen.

Statister kan inte heller förvänta sig att det ska dyka upp några stora summor pengar på kontot. Visst existerar det stora summor pengar i filmbranschen – särskilt i Amerika – men med tanke på att det kan krävas många statister till en och samma scen betalar produktionsbolagen sällan ut någon större ersättning för medverkan. Däremot finns det ofta möjlighet att få ta del av maten som serveras på inspelningsplatsen. Dessutom brukar ersättningen växa om du har en större roll i filmen. Kanske kan du till och med få en replik om du visar framfötterna.

Om du är beredd att stå ut med ovanstående utmaningar är chansen stor att du blir rikligt belönad – i form av erfarenhet och upplevelser. Kanske kan det inspirera dig till att göra en egen film. Om du vill marknadsföra din film kan du välja att trycka upp t-shirtar med eget tryck på medtryck.com.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PublishNews